You are here

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: kupindo_xml. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /home/prirodn8/public_html/includes/bootstrap.inc).

Šta sve izaziva višak histamina i kako se leči?

Histamin je hemikalija koja se oslobađa od strane bazofila i mastocita (ćelija imunog sistema) kao odgovor na prisustvo alergena. Uobičajeni alergeni uključuju lateks, buđ, ujed insekata, polen, prašinu i određenu hranu ili lekove. Ove hemikalije izazivaju imunski odgovor koji izaziva simptome alergije kao što su koprivnjača, kijanje, alergijska astma i ozbiljnije reakcije koje se jednim imenom zovu anafilaksa. Ukoliko patite od sezonskih alergija ili alergija na hranu, možda ste primetili da vam određeni antihistaminski lekovi brzo olakšavaju simptome. To je zato što je uloga histamina u telu da izazove neposredan inflamatorni odgovor. On služi kao crvena zastavica u imunom sistemu, obaveštavajući vaše telo o svim potencijalnim napadačima.

Kao neurotransmiter, histamin takođe prenosi važne poruke vašeg tela u mozak. Ova hemikalija je takođe sastavni deo želudačne kiseline, koja vam pomaže da razlažete hranu u želucu.

Histamin se prirodno javlja u telu i oslobađa se tokom alergijskih reakcija i kada ste pod stresom. Histamin je takođe prisutan u određenim namirnicama i razlaže se enzimom koji se zove diamin oksidaza. Neki ljudi proizvode manje količine enzima diamin oksidaze, što dovodi do netolerancije histamina i uzrokuje simptome kao što su dijareja, glavobolja, astma, osip, nizak krvni pritisak, nepravilni otkucaji srca, koprivnjača i svrab kože. Ne postoji lek za netoleranciju na histamin, ali izbegavanje hrane sa histaminom i korišćenje određenih suplemenata namenjenih u ove svrhe može olakšati ili sprečiti simptome.

Šta uzrokuje visok nivo histamina?

Alergije (IgE reakcije), prenamnožavanje bakterija u crevima, sindrom curenja creva, gastrointestinalno krvarenje, inflamatorna bolest creva, fermentisani alkohol poput vina, šampanjca i piva; nedostatak diamin oksidaze (DAO).

Hrana bogata histaminom

Pored histamina koji se proizvodi unutar vašeg tela, postoji i raznovrsna hrana koja prirodno sadrži histamin, uzrokuje otpuštanje histamina ili blokira enzim koji razbija histamin, diamin oksidazu.

Riba

Nemački istraživači sa identifikovali prehrambene proizvode koji imaju visok sadržaj histamina. Ribe koje imaju visok sadržaj histamina uključuju: skušu, haringu, sardine i tunu. Neke ribe su takođe povezane sa skombrotoksinom, toksičnošću histaminom uzrokovanom nepravilno ohlađenim ribama. Skombrotoksin može prouzrokovati peckanje oko usta, crvenilo lica i dijareju. Ribe koje su najčešće povezane sa skombrotoksinom su skuša, tunjevina, bonito, sardine i dr.

Meso i sir

Fermentisano, ustajalo i obrađeno meso i sirevi su bogati histaminom. Ovo uključuje salame, kobasice, šunku, hot-dogove, delikates i sušeno meso. Sirevi koji ispunjavaju ove kriterijume su plavi sir, parmezan, gauda, camembert, čedar, emental, švajcarski, brie i gruiere.

Povrće

Kiseli kupus, kiseli krastavci, masline i drugo povrće koje je kiselo ili konzervisano ima visok sadržaj histamina. Sveže povrće koje je prirodno bogato histaminom uključuje: paradajz, patlidžan, bundeva, avokado, gljive i spanać. Takođe treba izbegavati proizvode od paradajza, poput kečapa,

ili sosa i konzervisanog paradajza.

Alkohol

Sve vrste alkohola sadrže histamin; a vino, pivo i šampanjac kao alkoholna pića sadrže najviše histamina.

Druga hrana koja ima visok nivo histamina

Druga hrana koja može izazvati reakciju na histamin uključuje hranu sa veštačkim bojama i konzervansima, čokoladu, komercijalne slatkiše, fermentisane sojine proizvode, aromatizovano mleko, gazirane napitke, čajeve, fermentisane ili kisele mlečne proizvode, piletinu, fermentisane hlebove, proizvode od kvasca, dimljenu ribu i dr. Sušeno voće ima visok sadržaj histamina, ali se može tolerisati ako se opere pre konzumiranja.

Postoje određene namirnice koje ne sadrže histamin, ali će izazvati otpuštanje histamina u telu, što može prouzrokovati negativne efekte. Moguća hrana koja izaziva otpuštanje histamina uključuje sledeće: alkohol, banane, čokolada, riba, mleko, papaja, ananas, školjke, sirovo belance, jagode i paradajz.

Kako se leči višak histamina?

Kao što smo napomenuli, netolerancija histamina ne može da se leči, ali simptomi mogu da se ublaže sa odgovarajućom ishranom i korišćenjem određenih suplemenata. Pre svega, morate strogo da vodite računa o ishrani i da izbegavate ili potpuno oganičite unos hrane koja sadrži visok nivo histamina.

Određenim suplementima se postiže neutralizacija efekata povišenog histamina u organizmu i histamina iz hrane. Ovi preparati podstiču razgradnju histamina, otklanjaju simptome viška histamina, neutrališu efekte histamina iz hrane i stvaraju uslove da organizam sam postepeno razvije mehanizme sopstvene razgradnje i pravilnog metabolizma histamina.