You are here

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: kupindo_xml. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /home/prirodn8/public_html/includes/bootstrap.inc).

Nattokinase (nato-kinaza)

Šta je nattokinase (nato-kinaza)?

Nato-kinaza je enzim (protein koji ubrzava biohemijske reakcije) koji se dobija iz popularnog japanskog jela koje se zove nato. Nato je kuvana soja koja je fermentisana bakterijom koja se zove Bacillus natto.

Nato-kinaza je enzim koji se može koristiti za sprečavanje krvnih ugrušaka koji su povezani sa srčanim i moždanim udarom. Kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani i moždani udar, spadaju u vodeće uzročnike smrtnosti među populacijom.

Da li vam je poznato da su Japanci izuzetno dugovečan i zdrav narod, koji retko oboleva od kardiovaskularnih bolesti? Zašto je to tako?

Nattokinaza je izvedena iz japanskog jela od soje - Nato - koje donekle podseća na plavi sir.

Za šta se koristi nattokinase?

Nato se stotinama godina koristi kao narodni lek za bolesti srca i cirkulacionog sistema, tj. za kardiovaskularne bolesti. Nattokinase, enzim u ovom jelu koji je verovatno odgovoran za efekte ovoh hranljivog japanskog jela, otkrio je istraživač sa Univerziteta u Čikagu dr. Hiroiuki Sumi.

Krvni ugrušak se formira kada su povređeni krvni sudovi, što je deo procesa lečenja i obično je poželjno, ali ponekad ovaj proces zgrušavanja krvi začepljuje arterije i vene, formirajući tromb. Tromb je uglavnom napravljen od vlaknastog proteina koji se zove fibrin, koji se teško raspada. Vremenom, tromb može u potpunosti da blokira krvni sud i dovesti do povećanog krvnog pritiska i srčanog udara, ili pak tromb može da se prekine i da putuje krvotokom do manjih krvnih sudova u mozgu, uzrokujući moždani udar.

Poznato je da su neki enzimi bazirani na proteini efikasni u rastvaranju krvnih ugrušaka i smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Natokinaza se smatra najstabilnijim enzimom koji rastvara fibrin.

Nattokinase deluje na sličan način kao plazmin, što znači da rastvara fibrin u krvnim ugrušcima i ožiljnom tkivu. Nato-kinaza takođe blokira aktivnost PAI-1, supstance koja se koristi u telu kako bi zaustavila proizvodnju plazmina iz njegovog prekursora plazminogena. Nato-kinaza se uzima oralno kako bi se sprečilo zgrušavanje krvi i rastvorili postojeći krvni ugrušci.

Nato-kinaza se ne može pronaći ni u jednom jelu od soje osim u nato-u, budući da se ovaj enzim proizvodi kroz specifičan proces fermentacije koji se koristi za dobijanje nato jela.

Nattokinaza dodatna upotreba

Nato-kinaza se koristi za kardiovaskularne bolesti, uključujući bolesti srca, visok krvni pritisak , moždani udar, bol u grudima (angina), duboku vensku trombozu, otvrdnjavanje arterija ili aterosklerozu, hemoride, varikozne vene, slabu cirkulaciju i bolesti periferne arterije.

Takođe se koristi za bol, fibromijalgiju, sindrom hroničnog umora, endometriozu, fibroide materice, mišićne spazme, neplodnost, rak i bolesti deficijencije vitamina pod nazivom beriberi.

Nato-kinaza smanjuje sposobnost krvi da se zgrušava. Ovo "oslobađa krv" i može vas zaštititi od tegoba prouzrokovanih krvnim ugrušcima kao što su moždani udar, srčani udar i dr.

Istraživanja takođe sugerišu da uzimanje nattokinaze svakodnevno tokom 8 nedelja može smanjiti krvni pritisak kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom.

Napomena

Natto NKCP tablete nikako ne treba koristiti zajedno sa drugim razređivačima krvi. Ukoliko uzimate nattokinazu zajedno sa antikoagulansima poput Aspirina, Coumadina ili Varfarina, to povećava rizik od krvarenja, uključujući i unutrašnje krvarenje.Natto NKCP tablete

Uzimanje nattokinaze zajedno sa lekovitim biljem koje ima svojstva da razređuje krv takođe povećava rizik od krvarenja ili modrica. Biljke sa antikoagulantnim svojstvima uključuju anis, angeliku, gorku detelinu, beli luk, danšen, đumbir, divlji kesten, kurkumu, crvenu detelinu, ginkgo bilobu i belu vrbu.

Nato-kinaza se može koristiti za smanjenje krvnog pritiska. U teoriji, to znači da uzimanje nato-kinaze zajedno sa drugim lekovima koji smanjuju krvni pritisak povećava rizik od hipotenzije ili preterano niskog krvnog pritiska. Uzimajući je uz biljke koje imaju ovaj efekat, kao što je crni kohoš, takođe povećava ovaj rizik.

Nato-kinaza se može uzimati sa ili bez hrane. Koristi se isključivo pod medicinskim nadzorom.