You are here

Nanotehnologija u farmaciji

Nanotehnologija

U poslednjih petnaest godina u savremenoj nauci sve češće je prisutan prefiks nano, od nanomaterijala preko nanotehnologija do nanosistema, pa sve do naziva nanofarmacija, nanokozmetika i nanomedicina. Bez sumnje, potencijalni uticaj nanomedicine na društvo će biti višestruk. Nove nanotehnologije mogu pružiti jedinu nadu u sistematska, dostupna i dugoročna poboljšanja zdravstvenog statusa stanovništva. Generalno, nanotehnologije poboljšavaju osobine materijala, smanjuju njihovu masu, povećavaju njihovu stabilnost i unapređuju njihovu funkcionalnost. Razvoj nanotehnologije, zahvaljujući svom potencijalu da iskoristi otkrića molekularne biologije, počeo je da menja osnove dijagnostike, terapije i prevencije bolesti. Čovečije telo je veliki kompleksni sistem sastavljen od različitih podsistema, zato je vrlo važno da lekovi dolaze na mesta gde su najpotrebniji.

Nanotehnologija u farmaciji

Dobijajući ideju iz prirode, naučnici su dizajnirali nanočestice koje mogu da izbegnu da ih imuni sistem uništi simulirajući osobine elementarnih sastojaka organizma kao da su deo tela. Skala osnovnih bioloških struktura je slična komponentama koje su uključene u nanotehnologiju, npr, peptidi su po veličini slični kvantnim tačkama ( oko 10 nm), a neki virusi su iste veličine kao nanočestice za dostavu medikamenata. Novo dizajnirane nanočestice zbog svojih veličina ali i drugih povoljnih osobina mogu se koristiti kao nosači prilikom isporuke lekova, kao sakupljači slobodnih radikala prilikom odbrane organizma od oksidativnog stresa, u genskoj terapiji, u neuromodulaciji i neuromonitoringu, a zbog svojstva citotoksičnosti i u borbi protiv ćelija kancera. Ovo otkriće predstavlja bazično nov način za prevazilaženje glavnih prepreka sa kojima se suočavaju naučnici pri modeliranju i sintezi novih lekova. Klasično lečenje raka deluje na čitav organizam, gde dolazi do oštećenja i zdravih tkiva. Novi lek se dovodi tačno na određeno mesto i tako se eliminiše negativna interakcija lekova.
Jedan od načina primene nanotehnologije je mogućnost da lek prolazeći kroz ćelijske membrane deluje direktno u ćelijama. Pošto se reprodukcija virusa i razvoj bolesti najviše dešavaju unutar ćelija tretman se mora obavljati u njima, stoga je glavna primena nanotehnologije u farmaceutskoj industriji usmerena na delotvornu dostavu molekula leka do njihovih ciljanih ćelija.

Preparati na bazi nano srebra

U Rusiji primena preparata na bazi nano srebra je dobila visoku ocenu lekara.
Srebro davano intravenozno sa uspehom je primenjivano u lečenju reumatizma, reumatskih endokardija, bronhijalne astme, gripa, akutnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, upale pluća, gnojnih septičkih upala, bruceloza, oralno - za lečenje gastritisa, čireva, i drugih bolesti unutrašnjih organa, a spolja - za lečenje veneričnih bolesti, gnojnih rana i opekotina.

Široki spektar antibakterijskog dejstva, neotpornost mikroorganizama, niska toksičnost i odsustvo alergijskih reakcija na srebro izazvali su veliko interesovanje za srebro u mnogim zemljama sveta. Nano srebro je oblik aktivnog srebra rastvorenog u dejonizovanoj vodi. Ono može da se primenjuje kao antibakterijsko sredstvo - takva svojstva srebra su odavno poznata medicini. Aktivni oblici srebra pomažu u smirivanju upalnih procesa. Veoma je važno što nano srebro ne stupa u reakcije sa drugim lekovima i nema nikakvo toksično dejstvo na organizam.

Mikroorganizmi koji se nalaze na koži, molekularne hiperkeratoze, hipersekrecija lojnih žlezda, izmena pH vrednosti i hemijskog sastava potkožnog masnog tkiva dovode do toga da se na koži javljaju upalni procesi koji dovode do patoloških izmena, bubuljica i čireva. Ove izmene, kao i velika rasprostranjenost seboreičnog dermatitisa sa čirevima su indikacija za primenu preparata nano srebra. Klinička posmatranja na katedri za kožne i venerične bolesti pokazuju veoma dobru efikasnost ovih preparata, posebno kod dermatoza blage i srednje kategorije - u ovim slučajevima dovoljna je samo primena ovih preparata bez dodatnih lekova. Kod lečenja bubuljica i čireva losionima nano srebra, puno ozdravljenje je zabeleženo u 87% slučajeva. Specijalisti su primenjivali nano srebro i kod teških slučajeva u kombinaciji sa drugim lekovima. Veoma je važno što se na nano srebro ne stvara navika, kao i što vodeni rastvor nano srebra ne izaziva nikakve neprijatnosti prilikom primene, za razliku od savremenih antibakterijskih preparata i što ubrzava regeneraciju povređenih površinskih delova kože.

Ukoliko ste koristili neke od ovih preparat molimo vas da ostavite komentar, vaše iskustvo.